vrijdag 10 oktober 2014

Metro 2.0

hallo allemaal,

gisteren was het even spannend, want de laatste Spits krant kwam die dag van de pers af. na 10 jaar is dan ook de 2e gratis krant opgedoekt en blijft alleen Metro nog over.
ik las gelukkig altijd al de Metro krant en ben die gewent, maar het meeste van de Spits krant zou overhevelt worden naar de Metro krant.
even als de lay out en de rubrieken en indeling zou gaan veranderen.
de Metro 2.0 zeg maar. (ook dat was voor mij even spannend)

even terug gaand in de tijd, Metro starte ruim 10 jaar geleden, al wel meer dan dat voor het eerst een gratis krant in Nederland, bedoeld om de trein reizigers van nieuws te voorzien voor onder weg. de krant werd uitgegeven op alle nederlandse NS trein stations en was toen der tijd te vinden in de groene bakken op de stations.
een paar jaar later starte er een 2e gratis krant, genaamd de Spits, ook deze krant werd bij OV stations uitgedeeld door mensen.
lang bleef het zo en het concept sloeg aan. een derde gratis krant kwam er toen bij, genaamd De Pers, deze was ook in de bij behoorende bakken op de NS trein stations te vinden.
als laatste starte er zelfs een 4e gratis krant, genaamd de Dag, en deze was in een bak te vinden bij de C 1000 supermarkten.
van de 4 kranten verdween de Dag weer na een jaar, te weing lezers en te weing opbrengste om de krant staande te houden deden het besluiten dat de krant De Dag werd opgedoekt.
na een jaar of 4 stand gehouden te hebben, wankelt de De Pers krant. ook hier was het niet rendabel genoeg de krant op alle stations te behouden.
in Zeeland verdwenen de De Pers bakken, de krant was alleen nog verkrijgbaar in de grote steden. niet veel later ging het failliet en verdween de derde krant, genaamd De Pers. alleen online was die nog te lezen, maar dat stopte uit eindelijk ook.
de cartoonist, die daar zat, stapte toen over naar de Metro en sinds dien staat daar de Argus in.
nu dus de dag vandaag, is dan ook de Spits opgedoekt.
en daarmee blijft gelukkig de beste Nederlandse gratis krant over als enige.

de oplage is daarmee wel verhoogd en de krant is dikker als vroeger.
vandaag, vrijdag heb ik de eerste Metro ala 2.0 gelezen, en ik moet zeggen, het is toch even wennen, maar het leest nog altijd als van ouds gelukkig.
wat is er zo al bij gekomen?
ze zijn over gegaan naar 6 kolommen (max.) naast elkaar op 1 pagina in plaats van 5 vroeger.

het logo is nu niet meer in het groen, maar nu in het grijs. (evenals de bakken)
de forum pagina is helaas gestopt, en is ook een forum pagina 2.0 geworden.
dit is wel minder vind ik, er kan niet meer gepost worden zoals vroeger.
inplaats daarvan is er meer een digitaal forum van gemaakt, nu vind je er tweets, en social media reacties en foto's van dingen uit het OV leven. dat is wel effe wennen.
geen forum pagina meer.
verder is er een pagina gewijd aan de strips, ook die van de Spits zijn overheveld naar de Metro, de oude vertrouwde Metro strips zijn er ook gewoon te vinden.
we tellen er nu 4 in totaal.

ook zijn hier de puzzels te vinden.
uiteraard is de cartoon Argus ook gewoon te vinden, en die heeft een vaste plek op pagina 2 gekregen, die is dus voortaan altijd op pagina 2 te vinden, en niet meer ergens anders, zoals vroeger het geval was.

nieuw is de apparte weer pagina die flink is verbeterd.

nu hebben we een kaart van heel de EU met de temperaturen en een voorspelling voor 3 dagen.
verder zijn ook de Columnisten van de Spits overheveld naar de Metro, en dat is compleet heringedeeld, dat schema, waneer wie een column heeft weet ik niet uit mijn hoofd.
het lettertype en lay out zijn het zelfde gebleven als de oude versie van Metro, voor de Metro lezers een vertrouwd gegeven.
voor vroegere Spits lezers zal het effe wennen zijn denk ik.
dit waren zoal de opvallendste veranderingen in de nieuwe Metro.
ik moet zeggen dat ik de Metro 2.0 nog beter vind geworden als de oude versie.
alleen die forum pagina, dat ga ik echt missen, de ongezouten meningen van Metro lezers....
hopelijk komt het ooit weer een keer terug in de Metro.

iedereen veel lees plezier gewenst in de nieuwe Metro! (2.0)


Later, Kevin.
Lift naar boven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten