2e verdieping, bowling afdeling

welkom op de 2e verdieping van mijn site.
dit is de bowling afdeling, op deze verdieping zal meer info te vinden zijn over de sport (10-pin bowling) en ook vele filmpjes op You-tube die ik heel mooi vind
er zijn nog 2 hele mooie varianten van 10-pin bowlen die toch echt compleet anders zijn dan dat wij kennen. (helaas komen die hier niet voor) hier zal meer over te vinden zijn op de 3e verdieping.

Inhoud:
[1] - Bowling Jargon, veel gebruikte termen.
[2] - regels op de baan
[3] - score telling, uitleg over de score telling
[4] - technische gegevens bowling banen en ballen en pins
[5]baan conditie's
[6]gameplay mode's
[7]mijn persoonlijke records.
[8]'wat je liever niet mee maakt op deze manier'
[9]antwoorden op vragen
[10]links naar mooie fragmenten op You-tube
[11] tabel gewichten bowling ballen
[12] - oorkonde's en extreem hoge score's

[1] hier de bowling termen die veel gebruikt worden onder de bowlers. (bowling jargon)
Pin of Pins: de kegels aan het eind van de baan (10 in totaal) die men moet omgooien.
Frame: beter bekend als "beurt" bestaande uit 2 worpen
Game: bestaande uit 10 frame's, dit is het spel/sport, in 10 beurten een zo hoog mogelijke score halen.
Strike: alle pins in 1 keer om.
Spare: alle pins in 2 keer om.
open frame: beter bekend als een misser, dit heb je als er na de 2e worp nog steeds 1 of meerdere pins staan. een spare is dus niet gelukt.
Mark: een strike of een spare in een beurt.
Head pin: de voorste pin, ofwel pin 1.
Split: als er 2 of meerdere pins ver uit elkaar staan, zonder dat de head pin er nog staat, anders is het geen split.
Washout: alle soorten 'splits' waar bij de headpin nog staat, zoals de regelgeving geeft is dit geen split, zo een combinatie noemen ze  dus een washout. (zijn ook meestal niet eenvoudig om af te gooien)
Approach: het aanloop gedeelte van de baan.
boards: ook bekend als latten, een bowling baan kent precies 39 boards. om de 5 boards is een dot die in lijn staat met een Arrow op de baan. de 4e arrow ligt dus op het 20ste board. (zie hier onder voor wat Arrow en Dots betekend.)
Arrow: de pijlen op de baan, dit zijn zeker voor de eerste worp je mikpunten om de bal neer te leggen en over die bepaalde arrow te gooien.
Dots: de stippen op het approach en de baan, dit zijn je richt punten waar je gaat staan voor je aanloop en waar je de bal dus wilt neerleggen.
Foul line: ook bekend in Nederland als de fout line, dit is de zwarte lijn die het approach scheid van de werkelijke bowling baan. over deze lijn mag je niet komen. gebeurt dat wel, gaat er een piep of zoemer af (en gaat er vaak een rood licht aan bij jou baan bij de foul line.) en telt je worp niet. dit resulteert in een F op het score bord, van Foul. en is 0 punten.
Foul:
zoals hier boven staat beschreven, als een speler met zijn voet (of bij een val met een ander lichaamsdeel) over de foul-line gaat en de zoemer en eventueel lampje afgaat. de worp telt dan niet en is dan een 0 score, niet voor de gehele frame, alleen die worp.
extra info over een Foul: wat gebeurd er dan in je eerste worp bij een Foul? simpel, op het score bord komt een F in het eerste vakje van je frame, ook al gooi je iets om, helaas telt niet.
de machine veegt alle pins weg en zet een volle set pins neer. je kan nu alleen nog voor een spare gaan. met slechts 1 worp. als je al een score had in je eerste worp en het gebeurd bij een 2e worp, helaas, ook al had je een spare, telt niet. er komt dan een F in het 2e hokje van je frame en is ook gelijk aan 0. spare telt dan niet en is genoteerd als een misser. ook als er meerdere pins staan en je maakt geen spare, maar raakt een paar pins, dit is gelijk aan 0. telt niet. (de score van de eerste worp telt uiteraard wel, dat blijft staan, even voor de duidelijkheid)
bij 2 keer Foul in een frame is het helaas een 0 frame, no score.
ik heb zelf wel eens een gok genomen in een wedstrijd om de kans op een spare te behouden... in frame 8 was het een misser, geen bonus voor de volgende worp...
in frame 9 liet ik de 7-10 over, ik besloot om heel snel de foul te tippen voordat de pins geteld werden, zo dat die afging.
die 8 telt dan niet, maar ik behoud wel de kans op een spare, een 7-10 is kansloos.
dan maar die 8 deleten, ik had toch geen bonus dus dat doet niets. ik gooide toen 9, dus ik miste alsnog, maar de kans was er om de spare te maken. dit is legaal.
het is aan jou om die keus te maken, bij een spare in de vorige frame zou ik het dus niet doen, dan gooi je bonus dus weg (2x8, is 16 pins in dit voorbeeld)

Bal return: het gat waar de ballen uit terug komen en liggen die door de spelers gebruikt worden.
Pin deck: het achterste gedeelte van de baan waar de pins op staan.
Pin indicator: deze vind je meestal op de bal return, hier staan alle pins op net als in de afbeelding verderop, met een lampje, alle pins die blijven staan na de eerste worp, gaan branden. dit geeft dus aan welke pin of pins er nog staan.
Goot: de goten naast de bowling baan, als de bal hier in komt heb je geen punten want dan gaat de bal langs de pins, dit word een gootbal genoemd. in de sport wereld mag de bal dan ook niet terug op de baan komen en met geluk als nog 1 of meerdere pins raken.
als dit gebeurd, moet de score gecorrigeerd worden. als de bal eenmaal van de baan is geweest, is het gewoon 0 punten.
Goot wippertje: (ofwel Lob, of lobbed ball) als de bal terug uit de goot op de baan komt. als er dan pins omgaan telt het niet.
Double: 2 strike's achter elkaar.
Turkey: 3 strike's achter elkaar.
Hambone: 4 strike's achter elkaar, ook wel Kwartet of Four in a row genoemd.
Five in a row: 5 strike's achter elkaar.
Double Turkey: 6 strike's achter elkaar, ook wel six pack of gewoon six in a row genoemd.
Seven in a row: 7 strike's achter elkaar.
Double Hambone: 8 strike's achter elkaar, ook wel 8 in a row of Dubbele kwartet genoemd.
Triple Turkey: 9 strike's achter elkaar, ook wel nine in a row genoemd.
Ten in a row: 10 strike's achter elkaar.
Eleven in a row: 11 strike's achter elkaar.
Perfect Game: 12 strike's achter elkaar in 1 game, wat het maximale aantal punten oplevert van 300. ook wel een 300 game genoemd.
Rail road: de 4-6 split, de 7-9 split of de 8-10 split word ook wel de rail road split genoemd, omdat de afstand tussen deze pins ongeveer even groot is als de afstand van de  trein rails. (is overigens een zeer moeilijke om af te gooien) (zie verder voor een afbeelding van de pin opstelling.)
Dubbele rail road: dit is 4-6-7-9 split of de 4-6-8-10 split dus 2x de rail road schuin achter elkaar, ook een zeer moeilijke split om af te gooien.
Big Four: ofwel de grote vier, dit is de 4-6-7-10 split, een zeer moeilijke om af te gooien. (dus een spare maken)
Big Five: ofwel de grote 5, dit is de 4-6-7-9-10 split of omgekeerd de 4-6-7-8-10 split, ook zeker geen makkelijk split om een spare van te maken. ook wel de Greek church genoemd.
een 2e variant van de Big Five is de 3-4-6-7-10 split. of omgekeerd de 2-4-6-7-10. dit word een Greek Cathedral genoemd.

Big Six: ofwel de grote zes, dat is de 3-4-6-7-9-10 split of omgekeerd de 2-4-6-7-8-10 split. deze split zie je niet vaak, ik zelf heb die nog nooit overgehouden, maar het kan dus wel, en ja die noemen ze dus de Big Six.
Goal posts: de 7-10 split, de moeilijkste split die er is in de bowling, bijna niet te doen. andere namen zijn Snake eyes, bed posts.
Koning drie: de 5-7-10 split, in Engeland noemen ze dit de King of three, of ook wel Lilly of Sour apple. dit is een zeer moeilijke split, en ook houd je dit zelden over (gelukkig)

X-mas tree: de 3-7-10 split of omgekeerd de 2-7-10 split. geen idee waar die benaming vandaan komt, maar ik zelf noem deze split de koevoet split. (ik zie daar geen kerstboom in)
Grootmoeders tanden: ofwel Grandma's teeth, dit is de 4-7-9-10 split of omgekeerd de 6-7-8-10 split. (ook zeker geen gemakkelijke split)
Baby split: de 3-10, of de 2-7 split, dit is een vrij makkelijke split om af te gooien, omdat de aftand tot de pins klein is, je kan deze afgooien door de buitenste pin aan de binnenkant te raken, de bal krijgt een zettje naar de juist richting en zal de laatste pin mee pakken. 
Indiaantje: 2 pins recht achter elkaar, er zijn 3 varianten: 1-5, de 2-8 en de 3-9. word ook wel Double wood genoemd.
deze moet je recht op de voorste pin raken die je hebt staan, anders blijft de pin er achter staan.
Single pin: als er nog maar 1 pin is overgebleven na de eerste worp, maakt niet uit welke pin dit is. (je hebt dus 9 gegooid)
Belgse Strike: (alleen in Nederland gebruikt) als de head pin volledig gemist word, maar door domino toch de overige pins omgaan, en een strike valt. en dan moet de head pin als laatste vallen. (oficiele benaming is: Back door strike, of lucky strike.)
Messenger strike: als er 9 gegooid is, en er nog een pin over het pin deck rolt en zo de laatste pin ombowld voor de machine hem gepakt heeft. kan ook met 8 pins of zelfs 7, moeten ze wel in 1 lijn staan. (ook een vorm van een lucky strike)
Dutch 200: wanneer een speler een hele game lang om en om een strike en spare gooit, dit resulteert in een score van 200 precies. een Dutch 200 is overigens moeilijk te gooien.

Off-spot pin: wanneer er een pin verschuift op het dek en niet om gaat, de pin staat op een positie die niet door de machine erkent word (verschoven pin) of de pin verschuift compleet naar een andere positie. (ook een positie tussen de normale pin posities in telt)
ik heb het zelf ook een aantal keren meegemaakt in leagues, de pin dient afgegooid te worden op de positie waar die tot stilstand is gekomen.
mijn bizarste  moment is in een nationale league, ik raakte de pocket, echt snoeihard, dus ik rekende de strike al, maar DIT gebeurde er, de 10-pin werd vanuit de goot geraakt, en suist over het dek naar de positie van pin 5! BIZZAR gewoon. (en gaat dus niet om pin-10 word pin-5)
de machine pakte de pin en gaf aan dat pin 5 stond. ik gooide die wel af uiteraard, maar dat had duidelijk een strike moeten zijn...heel bizar!
Beer frame: alleen mogelijk met 2 of meer spelers, meest gangbaar is 3.
dit is wanneer 2 spelers in de zelfde beurt een strike gooien en 1 speler niet. die geen die geen strike heeft gegooid krijgt dan een beer frame, en moet zijn team een rondje geven. (dit voorbeeld was uitgaand van 3 spelers. wanneer er meer spelers zijn word het moeilijker om een beer frame te gooien.)
splits die afgegooid worden tellen eveneens mee voor beer frame's. bijzondere uitzondering is de 111 in beurt 7, staat een speler in de 7e frame op een score van 111, is dit gelijk een beer frame. in het ongunstigste geval kan een speler dus 2 beer frames in 1 beurt krijgen.. (alleen in de 7e met uitzondering van de 10e frame, dat kan maximaal 3 beer frames opleveren..)
Pocket: de zone waar de bal in moet komen om de meeste kans op een strike te krijgen, voor rechts handigen is dit tussen de 1 en 3 pin in. voor links handigen is dit de 1 en 2 pin.
Brooklyn: de zone tegen over de pocket, de bal gaat dan de pocket voorbij en raakt dan de 1 en 2 pin. voor links handigen is dit dan de 1 en 3 pin.

Clean Game: een game waarin alleen strike's en spare's gegooid zijn, dus geen enkele misser.


Legend: ook wel legend score genoemd, een game van 250 of meer.
Handicap: een bepaalde waarde wat je bij je gegooide games krijgt opgeteld mits is toegekend in toernooien. in huisleague's is dit wel toegepast.
dit is te compensatie tegen spelers met een hoog gemiddelde, die hebben geen of heel weinig handicap. zo worden de kansen eerlijker verdeeld. (anders zouden mindere spelers nooit van goede spelers kunnen winnen.)
om die waarde te bepalen word er een formule gebruikt, op basis van gemiddelden. dit scheelt per toernooi.
Scratch: de werkelijke gegooide scores zonder handicap.
Slow bowlen: een speler die bewust de game vertraagd om anderen uit hun spel te halen of uit te rekenen wat er in de laatste beurt gegooid moet worden om te winnen. is in officiële wedstrijden verboden, kan je een witte of gele kaart opleveren. (word als heel onsportief gedrag ervaren)
Sand Bagger: iemand of meerdere spelers die bewust heel erg slecht gaan gooien, om hun handicap te verhogen en vervolgens meedoen aan een handicap toernooi en dan gewoon opeens heel goed gooien om zo een toernooi makkelijk te winnen. dit is even eens illegaal, en er staan sancties op, zo kan een team of speler worden verbannen van toernooien en de prijzen kunnen ingevorderd worden. (is bij ons welleens voorgekomen)

hiernaast is de opstelling van de 10 pins te zien.
deze opstelling word tevens in alle varianten gebruikt waar 10 pins worden gebruikt.

[2] regels op de baan:
eenmaal op de baan gelden er regels, zo mag je andere spelers niet uit hun concentratie halen als ze op de baan staan.
ook schelden en ander wan gedrag is niet toegestaan.
ook onsportief gedrag als slow bowlen en de wedstrijd vertragen is niet toegestaan.
als men aan de beurt is en je wilt op de approach stappen, kijk dan eerst of er niemand op de baan naast je staat zowel links als rechts.
men wacht tot dat die 2 banen vrij zijn alvorens het approach te betreden. (dus als die spelers gegooid hebben en terug gelopen zijn van het approach) er geld ook: de baan rechts van je heeft voorrang als je toevallig tegelijk de baan wilt betreden, dan gaat rechts voor. 
dus sta jij dan aan de linkerkant, dien je te wachten tot hij/zij gegooid heeft. sta jij aan de rechter kant, dan mag je gaan gooien.

deze regels gelden in alle bowling varianten.

kaarten systeem bowlen:
kaarten kun je dus ook krijgen in wedstrijden, al komt dit zelden voor in de bowling wereld.
wit: een officiële waarschuwing. verder geen effect. (wordt eigenlijk alleen getrokken voor slow bowlen, 2 keer wit maakt geel en er is dan verder ook geen wit meer te krijgen, doe je het dan nog één keer, dan is er direct weer geel, en 2 keer geel is rood)
geel: een serieuze waarschuwing, bij de volgende overtreding riskeer je rood. (geel wordt getrokken bij overtredingen als intimidatie, grof taal gebruik, schelden en ander wan gedrag, maar ook bij het nuttigen van alcohol tijdens de wedstrijd kan er geel getrokken worden, of na 2 keer wit, bij direct geel vervalt wit als je die al had, wees gewaarschuwd, na 2 keer geel is er rood, net als bij voetbal)
rood: een 2e serieuze overtreding is geconstateerd, bij een 2e gele kaart volgt ook hier de rode kaart. dit betekend dat de betreffende speler direct de baan moet verlaten, de score telt niet en de game word uit gewist van wat er tot op dat moment staat. (direct rood kan ook getrokken worden, dit gebeurd bij zware overtredingen die echt niet door de beugel kunnen, zoals geweld naar anderen spelers, vernieling van baan of interieur van de bowling of andere misdragingen op de baan tijdens het toernooi, dan volgt ook gelijk een hoge tot zeer hoge geld boete)
een speler die een rode kaart incasseert is voor de rest van de gehele wedstrijd dag verbannen (of zelfs van het verdere toernooi). is een dure fout dus, die ook nog eens die game op verlies brengt...
en ik heb wel eens een verhaal gehoord van een speler uit de nationale league die dus 2 keer een gele kaart incasseerde en dus rood! die speler was uit de wedstrijd gegooid voor die dag en voor de volgende keer. (dat was niet hij zelf maar een teamgenoot van hem)
het gebeurt zelden, maar het kan dus wel, dat is echt niet best als een speler een rode kaart krijgt...
Extra info:
Witte kaarten vervallen na iedere wedstrijd dag of toernooi, er is niets aan de hand dan, en zolang je geen 2e witte krijgt (dat is dan geel) kan je dus iedere wedstrijd in het seizoen 1 keer een witte kaart krijgen.
Gele kaarten blijven staan gedurende het seizoen of toernooi, en worden achter jou naam geregistreerd in het systeem van de NBF, dat raadplegen de wedstrijdleiders ten alle tijden als er een kaart getrokken moet worden..
Let wel, wit kan je dan niet meer krijgen voor de rest van het seizoen, want je staat al op geel. Dan kan er bij een volgende overtreding in verdere wedstrijden direct een 2e gele kaart volgen en dat is rood, maak je het echter zo bont dat er direct rood getrokken word, dan ben je helemaal de klos, want dan blijft die gele kaart ook gewoon nog staan.
bij rood volgt meestal ook een sanctie of boete [bij weigering van betaling van deze boete ben je nergens meer speelgerechtigd, denk je er mee weg te komen en helemaal niet te betalen? Ook dan volgt de stap naar de rechtbank, en dan ben je nog veel meer geld kwijt + de rest van het seizoen], na het voldaan van deze boete of sanctie is de rode kaart voldaan en begint men weer met een schone lei, met aanname dat de les wel geleerd is. (mits een speler al geel stond en dus direct een rode kaart incasseert zoals hier boven beschreven, dan volgt er ook een boete, maar die gele kaart blijft dan wel staan. (wees dan toch echt gedeisd de rest van het seizoen)
Aan het eind van een seizoen worden alle kaarten gereset en begint men weer met een schone lei.
Dus mocht je een gele kaart hebben geïncasseerd, dan is die in het volgende seizoen weg .
Bij weigering van betaling van een sanctie, bijvoorbeeld van schade vergoeding, kan de rechter worden in geschakeld, en dat moet je toch echt niet willen lijkt me, dan komen er nog meer kosten bij en flink ook! betaal dan gewoon voor je misdragingen! en laat dan de les hard geleerd zijn!
Maar nog altijd geld: gedraag je gewoon en laat het zeker niet zo ver komen.
een boete, wat nu? tja in geval van een boete die je krijgt zijn er 2 opties, 1 betalen en behoud je speel recht in toernooien, 2 niet betalen en verlies je recht op deelname aan alle toernooien voor de rest van het seizoen. schade boetes aan materiaal van de bowling worden in geval van weigering uitgevochten in de rechtbank.
Is er ooit wel eens
rood getrokken in een pro toernooi? het antwoord is ja!
Ene Marshall Holman incasseerde de rode kaart in de jaren 80 tijdens een TV toernooi in de finale.
Hier meer info.
een voorbeeld van een fikse boete uit de jaren 80: een duo team, 1 van de spelers gooit een slechte bal en is zo gefrustreerd dat hij de fout line aan diggelen schopt! een monteur is lang bezig geweest om de baan weer op orde te krijgen. Een rode kaart was hier op zijn plaats, maar dat zou onmiddellijke uitschakeling beteken van het team, dat werd toen niet direct getrokken, maar zodra de laatste bal gegooid was, trekt de wedstrijdleider als nog de rode kaart, en een boete van bijna 1 ton in dollars + een schorsing (dus een ban) van 10 wedstrijden volgden. om zijn speelrecht verder te behouden na die ban van 10 keer, moest hij die boete betalen.
Hij verloor niet alleen de wedstrijd, en hield er een fikse sanctie aan over..
een heftige straf dus, maar wel terecht vind ik!

[3] Score telling:
nu zal ik wat meer duidelijkheid geven hoe de score telling werkt en hoe een score sheet er uit ziet.
iedere pin die je om bowld is 1 punt waard.
waarde van een strike: 10 punten + de volgende 2 worpen worden daar bij op geteld. (een strike word aangeduid met een - streepje in het eerste vakje en een X in het 2e. of tegenwoordig in het 2e vakje en niets in het eerste vakje.)
waarde van een spare: 10 punten + de volgende worp. (een spare word aangeduid met een / in het 2e vakje)
een strike kan maximaal 30 punten opleveren en een spare 20.
voorbeeld: iemand gooit in beurt 1 een strike, in beurt 2 word er weer een strike gegooid. en in de derde beurt 9. dan komt er onder in het vakje van beurt 1, 29 te staan.
de eerste strike is nu verrekent in de score. dan staat er nog een strike in beurt 2 en de volgende worp was 9. stel de speler gooit een spare, dan komen er nog 20 punten bij, er stond bij beurt een 29, er komen 20 punten bij dus onderin bij beurt 2 komt dan 49 te staan. (de 2e strike is nu verrekent in de score) gooit de speler in beurt 4 bijvoorbeeld 7 pins, komen er 17 punten bij en komt de score in beurt 3 op 66 uit. (de spare is nu verrekent in de score) stel dat de speler deze mist en gooit er 2 af. dan worden de punten direct opgeteld en verrekent. dus 7 en 2 maakt 9 en in beurt 4 komt dan 75 te staan, want er is nu geen bonus voor de volgende beurt.
gooit iemand nou 3 strike's achter elkaar, een turkey dus, dan komen er 30 punten bij de score, gooit hij nou een vierde strike, komen er weer 30 punten bij. zo kan je dus hoge score's krijgen. hier onder een paar score scheets die ingevult zijn, zo ziet een game er dus uit. met de uitleg hier boven zou je nu kunnen begrijpen hoe de score telling werkt.
(een goot bal in de eerste worp of als je geen enkele pin raakt in de 2e worp word aangeduid met een plat streepje.)
nog een uitleg over de 10e frame, velen weten niet dat als je een spare gooit in deze beurt, nog 1 keer mag gooien voor je bonus punten binnen te halen. en bij een strike in deze beurt mag je nog 2 keer gooien. om zo je bonus van de strike binnen te halen. in je 10e beurt kun je dus maximaal 30 pins pakken. (3 keer strike)

onderste game is niet ingevult zoals je ziet, zo ziet een lege game er uit.
(een rondje rond het 2e hokje betekend dat het een split was. tegenwoordig word de score telling digitaal bij gehouden en dan kan een split op 2 manieren aan gegeven worden: 1- er staat een S in het lege hokje (Brunswick besturing systemen) voor het vakje van de eerste worp. bijvoorbeeld S7 2. dit betekend er was 7 gegooid, split, en er zijn dan 2 pins omgegooid in de 2e worp, open frame.
2- het gegooide getal in het eerste hokje word gemarkeerd in het rood of de achtergrond krijgt dan een andere kleur om zo aan te geven dat er een split stond)

(erratum: ik ontdekte plotseling een error in de score, ik heb het nu op de pc verbeterd, nu klopt de telling en de eind score wel.)

[4] enkele vast gestelde gegevens van bowling banen, bowling ballen en bowling pins:
bowling ballen hebben een diameter van 21,6 cm en mogen niet zwaarder wegen dan 7,2 kilogram. dit staat gelijk aan 16 LBS, (Engelse ponden) de Engelse gewicht eenheid. ze komen voor vanaf 5 LBS tot 16 LBS.
zal ik gelijk een veel voorkomend misverstand uit de wereld helpen, let op:
de getallen op een bal, een huisbal geeft aan hoe zwaar die is. dit is niet in kilo's (zoals velen denken, maar dit zijn Engelse ponden dus LBS) zie helemaal beneden voor een omreken tabel naar kilo's
bowling ballen worden doorgaans gemaakt van urethaan, plastic, kunststof of een combinatie van deze materialen.
de aftand van de foul line tot de head pin is 18,3 meter lang.
de breedte van de baan is 1,05 meter.
de baan is van hout of laminaat.
de aproach is 5 meter lang en beschikt over 3 lijnen met dots, wel helemaal aan het begin (voor lange mensen de 5 stappen bowlen) dan 1 lijn halverwege ongeveer (voor mensen die 3 stappen bowlen, zoals ik) en 1 lijn bij de foutlijn, zo kan je gemakkelijk zien of je ook juist uit bent gekomen na het gooien van de bal. (te controle dus of je drift in je aanloop.
de pins zijn 38,1 cm hoog, hebben een diameter van 12 cm op het dikste punt, en moeten minimaal 1,53 kilogram wegen en mogen maximaal 1,64 kilogram wegen.
de pins zijn van hout gemaakt met een plastic coating er om heen. maar er bestaan ook pins die geheel uit plastic zijn gemaakt, deze pins worden 'twister pins' genoemd. deze pins geven een heel ander geluid, (een dof geluid, in plaats van een mooie knal) en hebben een totaal andere reactie bij het raken ervan. ik heb liever houten pins, geven het echte mooie geluid bij een goede strike, deze komen het meest voor gelukkig.

[5] baan condities, voor de bowlers een belangrijk gegeven, daar ga ik nu meer uitleg over geven.
een bowling baan word bij wedstrijden en toernooien altijd geolied, dit heeft veel reactie op de werking van een bal.
er word altijd een patroon neer gelegd, dit gebeurd door middel van een olie machine. ieder patroon heeft zijn eigen naam en is in te stellen in de machine met de bij hoorende oliesoort.
zo kan men het behoorlijk moeilijk maken, of juist heel gunstig.
ligt er veel olie, dan zal de bal weinig doen, profesionele bowlers hebben meestal wel een bal die dan geschikt is voor veel olie, om toch het gewenste resultaat te halen bij de pins. (ik zelf niet)
ik zou dan in de problemen komen en de bal zal pas laat of zelfs niet in zijn rol komen. (gaan roteren en hoeken) dit heeft als gevolg dat de pins niet weg geslagen worden, maar min of meer omgeduwd worden, en dat levert vaak splits op. dat wil je niet, want dat is lastig om een spare van te maken.
dus dan moet ik gaan zoeken naar een andere positie, of langzamer gooien of een combinatie van, en zo zijn er tal van mogelijk heden.
ligt er weinig olie dan zal de bal snel in zijn rol komen en veel hoeken.
dit is voor mij gunstiger als veel olie. maar pas op, ook een te grote hoek kan juist splits over laten. wat gebeurd er dan? dan spreek ik uit ervaring want ik heb het vaak gehad, de bal lijkt goed te gaan en je verwacht een keiharde strike, maar de bal gaat te hard de hoek om en mist daar door een pin of zelfs meerdere pins bij zijn weg, en zo kan er ook een split blijven staan.
(een goede pocket bal, die een strike oplevert raakt in feite maar 4 pins, de rest doen de overige pins. de head pin schiet tegen de 2-pin aan die vervolgens die rij weg neemt, dus 1-2-4-7. de bal raakt ook de 3-pin, die schiet tegen pin 6 aan en neemt pin 10 mee. dan raakt de bal de 5-pin en die neemt pin 9 mee, en vervolgens pakt de bal pin 8 mee. dit is een rechtshandige perfecte strike)
als de bal te hard de hoek om gaat is de baan van achteren 'droog' ik moet dan of verder naar buiten toe, of harder gooien (zonder kracht, maar de zwaai maximaal maken), of juist naar binnen toe, of naar binnen toe en iets naar buiten gooien. en ook hier weer zijn er nog tal van aanpassingen te bedenken.
een patroon is opgebouwd uit hoeveelheden olie op bepaalde posities van de baan.
hoe een patroon is opgebouwd is vast gelegd in schema's, vaak niet te zien voor bowlers, die moeten al spelende met ingooien uitvinden hoe het ligt. dit word baan lezen genoemd, kijk goed wat je bal doet op de baan en probeer diverse lijnen om verschillen te ontdekken.
als je geluk hebt word, zo een schema soms wel eens vrijgegeven en als je zo een schema begrijpt weet je wat je moet doen en waar er juist veel of weinig olie te vinden is.
en of het zo nog niet moeilijk genoeg is, kan een patroon naar mate de wedstrijd  vordert, ook nog eens gaan veranderen. dit komt omdat de bowling ballen olie opnemen en verleggen, zo krijg je een heel ander beeld. een lijn die dan veel gebruikt word kan 'dood' raken, dan word het te droog en krijg je daar het gewenste resultaat niet meer. dan word het tijd om aan te passen en een andere lijn te vinden die scorend is. dit kan midden in een game gebeuren, wat een nadeel is, vaak moet je dan gaan zoeken en dat kost een paar beurten en dus kan je score opeens erg omlaag gaan.
andersom kan ook, als er olie van het begin van de baan op de plaats terecht gaat komen waar je bal moet gaan hoeken, dit gebeurt dan niet en een split blijft staan, de rotatie van de bal verdwijnt dan ineens daar door, dit geval noemen ze 'carry down' ook dan moet je een andere lijn gaan zoeken, want op splits zit je niet te wachten.
zoals je leest komt er heel wat bij kijken. er zijn bowlers die wel 6 ballen mee nemen voor allerlei verschillende baan condities. 6 is wel het maximum wat je mag gebruiken. ik zelf niet, ik heb geen auto en heb een kluisje op de bowling dat plaats bied voor 2 ballen. ik gebruik 1 strike bal. (een mid-range bal, heel geschikt voor medium geoliede banen en ik kan me vaak goed aanpassen op andere condities) en 1 spare bal, die bal doet helemaal niets en gaat recht uit, afhankelijk aan de hoeveelheid vingers die ik geef, ook wel 'lift' genoemd kan ik een heel klein hoekje krijgen, maar meer om de bal in zijn lijn te laten rollen. (aan de rechterkant) dit geeft geen slag kracht, dus voor een groepje pins bij elkaar, kan ik beter de strike bal nemen. (bijvoorbeeld bij een 2-4-5-8 combinatie) ook wel de Bucket genoemd.
dit was even een kort stukje over wat baan conditie's in houd...

de volgende info video's zijn voor gevorderde en profs handig, dit zijn de Amerikaanse olie patronen uit de PBA, ik heb er op 2 tot nu wel eens in Middelburg gespeeld.
deze filmpjes worden meestal getoond bij toernooien waar het patroon ligt.
(erg leerzaam)
Cheetah patroon
moeilijkheidsgraad: medium tot moeilijk.
kortste patroon in deze serie, waar bij je gedwongen word om zo ver als mogelijk naar buiten toe te gaan, dus erg dicht langs de goot te gooien.
Chameleon patroon
moeilijkheidsgraad: medium.
deze kent geen begin punt, zelf uit te vinden dus, en komt dicht in de buurt van een huis patroon, maar kan tricky zijn.
Viper patroon
moeilijkheidsgraad: medium.
dit is een kort patroon, wat de bal eerder doet hoeken dan normaal.
de buitenlijnen zijn goed te gebruiken in het begin.
maar pas op, dit patroon is tricky. (dit is 1 van de 2 patronen die ik bespeeld heb en scoorde er goed op.)
Scorpion patroon
moeilijkheidsgraad: moeilijk tot zeer moeilijk.
dit is een lang patroon, dus er ligt veel olie op de baan.
er is is weinig fout marge op je eerste bal, ieder foutje kan leiden tot het missen van de pocket of op een split.
snelheid van gooien is dus laag.
(dit is het 2e patroon wat ik ooit eens heb meegemaakt, en ik kwam er toen totaal niet op uit, en kwam met een gemiddelde over 8 games van 140 van de banen....oeps, koude kermis toen)
Shark patroon
moeilijkheidsgraad: zeer moeilijk.
dit is het langste patroon uit de serie (44 voet)
en vele bowlers komen hier op in de problemen, er is geen fout marge op je eerste bal.
er is veel olie over een grote lengte, dus je bal komt pas heel laat in zijn rol en gaat laat hoeken, kunst is dus om je snelheid laag te houden en een strakke bal te gooien, hou je break punt zo dicht mogelijk bij de pocket.
pocket missers heb je snel bij een te hoge snelheid, en splits heb je zo te pakken bij een te hoge snelheid in de pocket.
dit waren de 5 PBA patronen die in professionele toernooien van het hoogste niveau in Amerika gebruikt worden.

[6] er zijn 2 soorten game play modes in 10-pin bowling:
Europees systeem: hier bij spelen de spelers op 1 baan een hele game. speler 1 gooit de eerste frame, dan de volgende speler en zo tot alle spelers hun beurt gegooid hebben, dan is speler 1 weer aan de beurt voor de volgende frame. en zo gaat dat door tot dat alle spelers hun game hebben afgemaakt. hier na word gewisseld van baan en gaat het programma, zoals hier boven staat opnieuw.
dit gaat net zo lang tot alle benodigde game's gegooid zijn.
Amerikaans systeem: hier bij gooien spelers een frame per baan. dus na iedere frame wissel je van baan. op de banen paren waar je op speelt (bijvoorbeeld baan 3 en 4) dit kan sneller gaan dan in een Europees systeem want stel, team 1 heeft allemaal een strike gegooid, maar kunnen nu even niet verder omdat speler 1 op de baan moet gooien waar de tegenstander (team 2) nog bezig is, maar speler 1 van team 2 kan zo wel al zijn 2e frame op onze baan gooien. zo dra de laatste speler klaar is op hun baan, kan speler 1 van team 1 daar zijn 2e frame gooien. zo gaat dit door tot dat de game afgemaakt is. de volgende game gaat zo verder, en de begin baan is nu waar je de laatste frame van de vorige game gegooid hebt. zo gaat dit door tot dat alle benodigde game's gegooid zijn.
voor delen van dit systeem ten opzichte van Europees systeem zijn, dat slow bowlen niet meer kan, je mag het spel niet opzettelijk ophouden. ben je aan de beurt dan moet je gooien. anders verhinder je dat de volgende speler die na jou op die baan moet spelen kan gooien. in het ergste geval kan dus het hele spel stil komen te liggen. dit is dus verboden.
dan zijn de baan conditie's beter verdeeld omdat alle spelers op beide banen evenveel gooien. zo zijn de kansen ook beter en eerlijker verdeeld, zeker bij verschil in baan conditie.
het kan sneller zijn dan Europees systeem.
enigste nadeel is dat je goed moet opletten wanneer je weer aan de beurt bent en welke baan je moet gooien. (let op de pijl die bij de score sheet aangegeven staat) maar als je aan dit systeem went, (en dat gaat snel) dan gaat het vanzelf. ik zelf ben dus groot voorstander van deze speel wijze en tegenwoordig worden bijna alle toernooien en huisleague's gepeeld volgens Amerikaans systeem. (vroeger was dit Europees systeem, ook dat heb ik meegemaakt)

[7] tja en mijn records? ook die heb ik lange tijd bijgehouden en dat doe ik nog.
hoogste game die ik ooit heb gegooid: 298. (in Middelburg, op baan 7)[23-01-2019]
hoogste serie over 3 game's die ik ooit heb gegooid: 719. (239,6 gemiddeld) [Middelburg, banen 1,2 huisleague]
hoogste serie over 4 game's: 772 (193 gemiddeld) [Middelburg, finale club kampioenschappen]
hoogste serie over 5 game's: 1067 (213,4 gemiddeld) [Middelburg, nationale league, thuis]
hoogste serie over 6 game's: 1254 (209 gemiddeld) [Middelburg, finale club kampioenschappen, 27-01-2019]
meeste strike's achter elkaar: 13-in-a-row, 13 strike's dus. sodeju...
meeste in 1 game achter elkaar: Eleven-in-a-row, de 12e lukte niet meer.

aantal 300 kansen gehad: 2. game score 1e keer: 297, 2e keer 298!
hoogste game buiten eigenhuis: 276. (in Rotterdam, bowling ijselmonde, tijdens de nationale league)

afgegooide (moeilijke) splits: (dus ooit een spare van weten te maken of meerdere keren)
de railroad (4-6 split), de 4-6-10 split (railroad +1), de 6-7 split, de 4-9 split, de 5-7 split, de 5-10 split, de 3-7-10 split (koevoet split), de 3-6-7-10 split, de 6-7-9-10 split, de 2-7-8 split, de 3-9-10 split, de 4-5-7 split, de 5-6-10 split, de 6-7-8-10 split. (grootmoeders tanden) en de 3-4-6-7-10 split (Big Five, Greek cathedral)
tot nu toe is de moeilijkste split die ik ooit slechts 1 keer heb afgegooid, de 4-6 split, en de 4-6-10 split.

Beste en mooiste close call op een split was tot op heden: de Big Four.....
raakte perfect de 10-pin, de 6-pin gleed over het deck en raakt de 4-pin, wankelt, gaat niet om, maar de 7-pin wel. 3 pins om en 1 wankeld over was zeer dichtbij de spare.... dat noem ik een close call. de Big Four wil ik zeker ooit nog eens afgooien! dat is me nog niet gelukt tot op heden. en dat geld voor alle zeer moeilijke splits. inclusief de 7-10...

[8] zijn er ook dingen die de 'nachtmerrie' zijn in de bowling sport?
ja, ik heb er 2:
1. als je nog nooit een perfect game hebt gegooid, en je gooit dan een laatste goede pocket bal (na dat je al 11 strike's hebt staan) en dan blijft er 1 pin wankelend staan... een 299 game. ik moet er niet aan denken, niet op die manier.
2. een 300 game gooien als je zomaar aan het bowlen bent, terwijl je dit nog nooit gegooid hebt. (trainen) dan heb je wel een 300 gegooid, maar officieel telt dat niet, die word niet erkend en in de Hall of fame opgenomen, de lijst met alle personen die een keer 300 gegooid hebben en waar. ook dat lijkt me erg zuur. je hebt dan dubbele gevoelens lijkt mij zo.
en ik ken 2 personen die dit zijn overkomen.... tot op heden hebben ze dit nog nooit in een league gedaan.


[9] dan beantwoord ik nu nog een vraag, die ik vaak hoor.
in shoot-out toernooien (net als bij voetbal, 2 spelers spelen tegen elkaar, de geen die de hoogste score gooit, wint en gaat door naar de volgende ronde.) of in leagues waar echt een winnaar uit moet komen, maar wat gebeurd er dan als 2 spelers precies even veel gooien, dus gelijk spel?
in Nederland word dan de 9e en 10e frame gewist en moeten beide spelers die frames overnieuw gooien om te bepalen wie er dan wint. blijft het wederom gelijk, dan komt er een sudden death frame, dit houd in dat beide spelers om en om een bal gooit, die geen die het hoogst heeft wint dan. hier bij tellen geen spares, het gaat alleen om de eerste worp.
in de PBA (Amerikaanse eredivisie, en TV toernooien) word er bij gelijk spel meteen de sudden death frame gegooid, omdat dat niveau zo hoog is.
voorbeeld (volgens Nederlandse regelgeving): beide spelers gooien een 266 game. (in de finale)
9e en 10e frame word opnieuw gegooid, beide spelers gooien in de 9e en 10e frame het zelfde en omdat er bij beide spelers een spare in frame 8 staat, blijft de score gelijk.
sudden death frame wordt nu gegooid, speler 1 gooit dan een strike, speler 2 ook.
nog een keer, speler 1 gooit nu een 9 en speler 2 een strike. dan wint speler 2.
in Amerika gelden dus andere regels bij gelijk spel, daar spelen ze gelijk de sudden death frame.

en dan nog één: heb ik ooit wel eens een kaart ge incasseert? het antwoord is ja. een witte.
maar dat had eigenlijk geel moeten wezen volgens de regels, hier het verhaal.
ik speelde ooit eens een fun toernooi thuis volgens de NBF regels en dan mag er geen alcohol genuttigd worden.
maar mijn ouders waren toen toeschouwer en boden me een bier aan, en ik stond er op dat moment helemaal niet bij stil dat dat echt niet mocht, want vroeger was dit een totaal vrij toernooi!
en dus zag de wedstijdleidster in dit geval dat ik bier dronk en dat mag echt niet, normaal is dit direct geel!
ik bood onmiddellijke excuses aan toen ik betrapt was, en legde alles uit.
maar zij begreep de situatie volkomen, en het liefst trok ze helemaal geen kaart, maar ze moest wel, in die functie, en met een knipoog trok ze de witte kaart, die blijft namelijk niet staan , een gele wel. (wit word normaal alleen getrokken voor slow bowlen)
ik was dus heel blij dat er een witte kaart werd getrokken en geen geel.
ik had het voordeel van de wedstrijdleidster op dat moment, anders had het onverbiddelijk een gele kaart geweest.

[10] hier enkele hele mooie voor beelden van een bowler die de 7-10 split afgooit (bijna onmogelijk)
7-10 split conversion (aller eerste keer in een tv toernooi ooit door Mark Roth, zelfs de commentatoren vielen even stil toen die af gegooid werd!)
7-10 split conversion (2) (2e keer in een tv toernooi ooit, door John Mazza, dit keer via de 7-pin. (hier is dus duidelijk te zien dat je een flinke dosis geluk nodig hebt, ook als je 1 van de 2 pins perfect raakt) Ook hier vielen de commentatoren even stil, de tent gaat wederom los! De reactie van John spreekt boek delen: hij kon het niet geloven, dat het af ging.... zo mooi!!...
Vooruit, nog een, om te zien hoe de tent los gaat, geweldig ook van de commentatoren hoe die uit hun dak gaan.
7-10 split conversion (3) (afgegooid door Brian Voss)
nieuw toegevoegd, van iemand die ik vaak tegen kom, een zeer goede bowler, uit de USA die een paar jaar jonger is dan mij, gooide sinds kort een 7-10 split af voor de eerste keer in zijn leven... DENDEREND!
ja, die reactie mag er wezen hoor, sodeju ik zou ook zo reageren denk ik.
7-10 split conversion (4)
hier een voorbeeld van iemand die de 8-10 split afgooit, en van de 4-6 split, heel mooi!
8-10 split conversion
4-6 split conversion (op deze manier is het mij ook 1 keer gelukt om deze af te gooien)
nog een tandje moeilijker, wat te denken van de 2-8-10 split? dit is dus veruit de enige manier, en wederom, al het geluk mee hebben. (er liggen omgebowde pins in de goot, maar die worden niet geraakt), in een toernooi zou dit dus ongeldig zijn, maar een wedstrijdleider zou de wedstrijd op stop hebben gezet en het 'dead wood' uit de goot hebben laten verwijderen.
normaal geld deze worp niet, maar de bal is niet in de goot geweest en heeft dus geen 'dead wood' geraakt om de spare te maken. en dus denk ik ook dat dit ook geen toernooi shot was. mijn oordeel: de spare is geldig!
2-8-10 split conversion 
voorbeeld van een 4-6-7-10 split (Big four), ook deze is heel mooi gedaan!

aan Walter Ray Williams Jr. de eer, dit was de eerste keer dat die split af ging tijdens een Tv toernooi, een mooi stukje bowling, en let op die reactie na dat de split opeens afging, echt geweldig, dit maakt bowlen echt mooi!!!!
4-6-7-10 split conversion
en hier onder nog maar eens een voorbeeld, dat niet alleen profs of bowlers met veel ervaring zulke splits af gooien, hier gooit iemand met geluk ook de big four af.
4-6-7-10 split conversion (2)
dit is een mooie Big five split conversion, ook hier weer, je hebt het nodige geluk hier bij nodig..
Greek church split conversion
en dan hier nog een voorbeeld van een pefecte dubbele rail road split conversion. (dit is de zelfde split die een team genoot van me ooit een keer wist af te gooien in de 10de frame van de wedstrijd en zo doende net de wedstrijd wonnen, dat moment vergeet ik dus nooit meer)
4-6-7-9 split conversion
tenslotte hier nog een voorbeeld van iemand die de 5-7-10 split afgooit, tja doe het maar eens na... is mij dan ook nog nooit gelukt.
5-7-10 split conversion
Another one, maar dan door een jongen van slechts 6 jaar oud! zeer mooi, die kan je alvast achter je naam zetten! (dat kan ik niet zeggen
5-7-10 split conversion (Sour appel split)
split conversions, ze blijven mooi.
daarom voeg ik er nog maar eens 1 toe.
deze is wel lucky, maar o zo mooi... de 3-7 split blijft over... dan word de 3-pin recht op zijn kop geraakt en zie wat er gebeurt, sodeju, ik zou willen dat ik dat geluk ook een keer mocht hebben op een grote split...
3-7 split conversion (en hoe)
uiteindelijk mag hij dan ook niet ontbreken in dit rijtje, de perfect game van 300 punten. hier een voorbeeld van  Nederlandse bodem, een Perfect Game gegooid in Dordrecht.
Perfect Game
laatst kwam ik deze split conversion tegen, echt DENDEREND!!!!! deze bowler houd de 4-6-10 split over, en de 4-pin word van achter onderuit getikt door de 6-pin, die uit de machine terug op het pin deck komt!!!! EH echt ongelooflijk! (het gaat zo snel, omdat er heel hard gegooid is, eerst dacht ik dat het de 10 was die terug kwam, maar volgens de commentator de 6-pin.)
4-6-10 split conversion
om de term 'Backdoor strike' duidelijk te laten zien, dit is er een, vroeger had ik ze zelf ook nog wel eens op die manier, maar dat is inmiddels alweer lang geleden.
Backdoor strike
dan hier een voorbeeld van echte afgang..... een 0-frame in een PBA toernooi..
tja, dan lijkt me dat je echt voor het publiek afgaat als een gieter.
de eerste bal gaat volledig uit de koers en valt in de goot, kan gebeuren, ook ik heb dat zelden, maar dan de 2e worp ook in de goot gooien? nee dat is mij al jaren niet overkomen. hier overkomt het een A-speler op een tv-toernooi dus wel.
en zelfs de monden van de commentatoren vallen open.
0-frame...

van dezelfde speler, hier een moment dat hij de baan vernielde na dat hij een strike miste in de 9e frame in een dubbel toernooi, in de jaren 80... wat gebeurde er?
hij mist een strike en werd kwaad en reageerde het af door een harde schop te geven tegen het foul-line lampje, wat dusdanig beschadigd dat er een monteur aan te pas moest komen om het te repareren. het was een dubbel toernooi, dus een rode kaart bleef hem bespaart tot na die 10e frame, einde wedststijd werd alsnog rood getrokken, (en terecht!) en kreeg hij dus alsnog de rode kaart, en kreeg een behoorlijke geld boete en werd voor 10 weken verbannen voor deelname aan toernooien (hij was toen 36 jaar oud). ook moest er een official aan te pas komen omdat er protest was, want de foul-line ging af om dat moment, maar de worp was geldig omdat de worp al voltooid was. ze verloren die wedstrijd wel. was de finale gelukkig, anders moest zijn team maat het de volgende wedstrijd alleen moeten doen tegen 2 en dat win je niet. (mits ze gewonnen hadden)
Even ter vergelijking: ik ben nu al 36 jaar oud, maar heb nog nooit zelfs een gele kaart geïncasseerd, zo kan het dus ook, haha.
Holman schopt de foul-line aan diggelen.
een trick shot, deze is mooi en ook knap vind ik. hier gooit iemand met 3 ballen tegelijk, uiteraard een strike, maar dit is wel een baan met een veger, het is knap dat alle 3 de ballen bijna op het zelfde moment de pins berijken en zo doende knalt er geen één bal tegen de veger. gewoon lachen!
3-ball bowling shot

nog een aantal mooie trick shots door Parker Bohn de 3e, in de Brunswick zone in Amerika.
Trick shots door Parker Bohn de 3e
hier nog 1 waar mijn mond van open viel...
een trick schot waar bij iemand maar liefst 14 ballen gooit achter elkaar, de anti-goot is aan, maar geen 1 bal raakt de veger, want ook die komt naar beneden, alle 14 ballen komen tegelijk bij de pins aan. amazing!!! (ja kan wel raden wat er gegooid werd!)
14 ball trick shot 
hoe een moderne bowling machine werkt?
zie hier, dit is een Brunswick GS-X machine, een zelfde type machine als dat wij hebben op de bowling.

werking van een Brunswick GS-X machine
een ouder model wat veel voorkomt onder Brunswick en vroeger bijna overal gebruikt werd, is de A2 machine. deze werkt heel anders, zoek dan op A2 bowling machines.

tot slot nog even dit, moest er wel heel hard om lachen. uit de rubriek 'FAIL'
roof top bowling.... iemand gooit een bal, en het gaat helemaal mis, sodeju!!! wat een fail....
maar was het wel een fail? als ik zo eens nader bekijk aan de manier van bowlen, leek het meer met opzet te zijn gedaan om een zogenaamd 'fail' filmpje te verkrijgen....
let daar bij op zijn arm zwaai, hij gooit de bal echt omhoog, het is niet dat hij bleef hangen, ik vermoed dat het opzet is geweest hier......
Hit the roof!!!  

wil je zelf nog eens een split afgegooid zien die hier niet bij staat, kijk op de afbeelding welke pins het zijn, ga dan naar You-tube en toets de nummers van de pins in (wel met een plat streepje er tussen na iedere pin, en werk van voor naar achter en dan van links naar rechts, zo worden pins gelezen die er nog staan) gevolgd door split conversion.
er zijn nog tientallen zeer mooie split conversions te vinden.
zijn er nog vragen? stel ze gerust en ik probeer ze te beantwoorden.

[11] hier onder nog voor het gemak een omreken tabel van alle voor komende gewichten van bowling ballen.
5 LBS is gelijk aan 2,3 kilo.
6 LBS is  gelijk aan 2,7 kilo.
7 LBS is gelijk aan 3,2 kilo.
8 LBS is gelijk aan 3,6 kilo.
9 LBS is gelijk aan 4 kilo.
10 LBS is gelijk aan 4,5 kilo.
11 LBS is gelijk aan 5 kilo.
12 LBS is gelijk aan 5,4 kilo.
13 LBS is gelijk aan 5,9 kilo.
14 LBS is gelijk aan 6,3 kilo.
15 LBS is gelijk aan 6,8 kilo.
16 LBS is gelijk aan 7,2 kilo.
(alle omrekeningen zijn afgerond naar 1 decimaal achter de komma.)

[12] officieel erkende High scores voor oorkonde's liggen heel hoog, dan moet je 296 of meer gooien in 1 game. (ik heb ooit een keer een 297 game gegooid en een 298 game, dus ik heb oorkondes voor een 297 en een 298 game.) en dan ook nog eens in een huisleague of officieel NBF toernooi. 
voor een serie over 3 game's moet je dan 780 of meer gooien, dat is is mij nog nooit gelukt. (6 game serie 1560 of meer)
een echte monster score is een 800 serie, die komen hier niet veel voor, in Amerika zijn er wel veel gegooid, en de maximale score is een 900 serie, zo ver ik weet is dat ooit door inmiddels diverse Amerikaanse bowlers ooit een keer gegooid, let wel dit is 3x 300 achter elkaar en dat zijn 36 strike's achter elkaar. (dus ook 300 gemiddeld)
in Nederland is dit nog nooit gegooid.
(de Nederlandse serie High score is zover ik weet op dit moment 868, daar van waren er 2 300 games achter elkaar [dus minstens 24 strikes achter elkaar + 2 minimaal daarna in game 3 is 26 op zijn minst, maar het zijn er misschien nog wel meer geweest] en dus nog een 268 game als laatste game.... sodeju, en ja ,dat is door een Nederlander gegooid en wel in onze bowling in Middelburg! een lid van onze vereniging nog wel, petje af hoor, hij is Nederlands record houder op een 3 game serie, en nog zeer jong!!!.)
Misschien gooit hij wel eens als eerste Nederlander een 900 serie! Ik zie het nog wel eens gebeuren, en dan is het Breaking news hier in Nederland.
hier spreek ik over 3 game's, omdat dat het meest voorkomt.
hier een voorbeeld van een 800 serie, en daar is de eerste game meteen een 300 van.... en zie verder. ik doe het hem niet na voorlopig.....
800 serie, met een 300 game.
hier nog een 800 serie, van een bowler die ik vaak tegenkom op You-tube, ook woonachtig in Amerika.
een tijdje geleden gooide hij een persoonlijk record, 811!!!
2 keer heel dicht bij een 300, en nog een game boven de 250, hier zijn alle frame's vast gelegd, sodeju, dan kan je het wel hoor!
811 serie
tot slot nog even terug komend op de 900 serie... iets wat ongelooflijk is, maar in Amerika zijn ze gegooid...
dit was de aller eerste keer dat het gebeurde, ja breaking news, in Amerika, wat toen een absoluut wereld record was!!
900 serie (aller eerste keer ooit)
en dit is hoe het er aan toe gaat in de tent als de 36ste strike oprij is gevallen, juist gekkenhuis!!
nog een 900 serie  
op de 3e verdieping van deze site zal ik de 2 overige varianten bespreken en laten zien van bowlen waar precies de zelfde baan afmetingen zijn en ook 10 pins zijn in de zelfde vorm als bij gewoon 10-pin bowlen wat wij kennen.
er zijn echter heel veel verschillen, varianten die wij niet kennen en hier niet voor komen (helaas) maar bij mij als bowler zijnde wel alle aandacht en interesse wekte toen ik het ontdekte op you-tube. deze verdieping is inmiddels online.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten